Nadat ik in 2010 tijdens een vakantie in Texas voor het eerst serieus met een camera in de weer ging, kreeg het fotografievirus mij te pakken. Waar veel van mijn eerdere hobby’s – zoals het schrijven van twee kinderboeken – na een aantal jaren eindigden, bleef ik gefascineerd door de mogelijkheid om een gebeurtenis voor altijd vast te leggen. Fotografie liet mij niet meer los, en ik liet fotografie niet meer los.

Jaren later kan ik met trots zeggen dat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt. Dat begon in 2012: ik volgde voor Unipro anderhalf jaar lang de bouw van de groenste fabriek van Nederland in mijn woonplaats Haaksbergen. Een leerzaam project, dat in 2014 ten einde kwam met een koninklijke opening. Naast koningin Máxima was ook ik uiteraard aanwezig om deze bijzondere dag op beeld vast te leggen. In datzelfde jaar beleefde ik in mijn thuisdorp mijn journalistieke hoogtepunt en persoonlijke dieptepunt: op 28 september maakte ik de bekende foto’s van het monstertruckdrama. Foto’s die ik vlak voor, tijdens en na de fatale stunt maakte, gingen de hele wereld over. Van Rusland tot Zweden en van Frankrijk tot de Verenigde Staten: tientallen media maakten gebruik van mijn foto’s.

In de jaren daarna heb ik mij verder ontwikkeld als allround fotograaf, met als specialisme foto- en camerajournalistiek. Mijn interesse in bewegend beeld is in de loop der tijd gegroeid, waardoor ik inmiddels ook veel ervaring heb in het maken van bedrijfsvideo’s, reportages, interviews en een eigen documentaire. 

Sinds 2016 ben ik als freelancer vanuit Utrecht vol enthousiasme aan het werk voor media zoals het ANP, overheidsinstanties waaronder Rijkswaterstaat en de brandweer, en corporate bedrijven. Voor opdrachtgevers sta ik 24 uur per dag, 7 dagen per week klaar om aan de slag te gaan. Naast de vele alleenstaande opdrachten heb ik mij het afgelopen jaar ook vastgebeten in grote nationale nieuwskwesties, zoals de eiercrisis en de vermissing van de Utrechtse Anne Faber. 

Heb ik je interesse gewekt en lijkt het je wat om met mij samen te werken? Neem gerust contact op via 06 – 36 55 79 36 of mail info@semvanderwal.nl.

Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) / Nederlandse Vereniging voor Fotojournalisten (NVF). Sem van der Wal Fotografie staat bij de Kamer van Koophandel ingeschreven onder het nummer 67003400.